Halmstad

Almarna får inte tas bort

Halmstads teknik- och fritidsförvaltning får inte ta bort de 41 almar på Fogdegatan som de ville avverka. Eftersom almarna är angripna av almsjukan ville kommunen ersätta dem med turkisk trädhassel.

Länsstyrelsen beslutar att endast almar som är helt döda får tas bort. Almarna kommer så småningom att dö av sjukan och kommunen får därför vänta tills dess och avverka.
   När man tar bort dem måste de ersättas med svenska träd som är uppodlade i landet.

– Vi får se vad vi kan göra nu. Vi ville avverka alla på en gång istället för att göra det efterhand. Så det försvårar ju för oss, säger landskapsingenjör Anna Baeck på Halmstads kommun.

Almarna är angripna av almsjukan, som kommer att göra att träden dör helt så sm,ånigom. Det kan ta allt från ett par veckor till några år. 

– Träden torkar ut och dör. Och döda träd fyller ju sin funktion för insekter och liknande, men vill man prioritera en grön stadsbild som vi nog ville så blir det ju svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".