1 av 2
Roland Sjöström och Rune Johansson äter lunch i matsalen på Malmagårdens äldreboende i Hylte. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Malmagårdens äldreboende i Hylte. Foto: Sveriges Radio
Hylte

I Hylte nekas ingen särskilt boende

"Jag klarar mig inte själv"
1:59 min

Hittills i år har varenda en av dem som ansökt om plats på särskilt boende i Hylte kommun fått plats. Förra året nekades bara en enda person.

I Hylte fick alla som sökte förra året plats på äldreboende i kommunen. Det gör att Hylte, med Laholm tätt efter, sticker ut från länets övriga kommuner.

   84-årige Rune Johansson bor på Malmagårdens äldreboende i Hylte. Han sitter och äter lunch i matsalen med sina vänner, bara några meter från sin bostad.

– Jag har fått plats här precis. Jag hade hemtjänst innan när min fru dog. Jag har själv tre lårbensbrott, så jag klarar mig inte själv. Så då ansåg de att jag skulle få plats här.


Hylte kommun sticker
ut bland kommunerna här i länet när det kommer till hur många som 2011 och hittills i år fått plats på så kallat särskilt särskilt boende alltså till exempel äldreboende eller servicehem i relation till hur många som sökt. Föra året nekades en person plats efter utredning och hittills i år inte en enda.

– De flesta som söker har ju ett behov. Jag tror att många väntar med att söka tills de har ett stort behov av en plats. Det finns ingen anledning att betvivla det tycker jag, säger Christina Svensson, omsorgshandläggare i Hylte kommun.


I Hylte finns flera bostadsområden runt äldreboendet, där det bor många äldre människor. De kan då gå ner och äta på äldreboendet och vara med på aktiviteter:

– I och med att det fungerar så, så har man kanske inte lika bråttom med att flytta till äldreboende här.

Fokus: Äldre

Här hittar du allt från P4 Hallands granskning av äldreomsorgen.


29 nov: #text=5362636#

28 nov: #text=5361262#

26 nov: #text=5358406#


21 nov: #text=5354040#

21 nov: #text=5353241#


20 nov: #text=5352676#

20 nov: #text=5351864#


19 nov: #text=5350501#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".