1 av 2
Soptömning vid lunchtid är inte trevligt, anser kommunalrådet i Varberg, Jana Nilsson. Arkivfoto: Bertil Ericson / Scanpix
2 av 2
Ingvar Turesson tror inte på att förbjuda lastbilstrafik efter klockan 10 i centrala Varberg. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Varberg

Vill inte ha soptömning vid lunchrestauranger

"Det blir ju svårare för oss"
0:52 min

Det känns inte bra när renhållningsbilen tömmer sopor en sommardag klockan tolv strax utanför en lunchrestaurang, skriver kommunalrådet Jana Nilsson (s) i en motion. 

I dag finns inga regler för när lastbilar och tunga fordon får köra i Varbergs innerstad.

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Jana Nilsson att man ska utreda om lastbilstrafiken i centrum kan begränsas till tidiga förmiddagar, till exempel mellan klockan sju och tio, då de flesta butiker och restauranger är stängda.

Men det tycker inte yrkeschauffören Ingvar Turesson är någon bra idé.

– Det blir ju svårare, vi får vara här på förmiddagen då. Ska alla vara här då blir det trångt.

Kan du förstå förslaget, många städer har sådana begräsningar?

– Nej, det kan jag inte. Jag har inte stött på några sådana begränsningar, det brukar vara 06-22 som gäller. Vi kör i hela södra Sverige och det är sällsynt att det är mer begränsat än så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".