Fler än polisen trodde cyklade mot rött i Halmstad under tisdagens kontroll. Arkivfoto: Hasse Holmberg / Scanpix
Halmstad

Många cyklar mot rött

"Det är ett ordentligt dåligt resultat"
6:49 min

Polisen kontrollerade idag cyklisters respekt mot rödljus i Halmstad. Ett tjugotal bötfälldes efter att ha cyklat mot rött ljus. Ett ordentligt dåligt resultat anser Kjell-Åke Eriksson, gruppchef för trafikpolisen i Halland.

Polisen genomför just nu kontroller av beteenden i trafiken. Idag var de för första gången på länge ute i Halmstad och kontrollerade cyklisternas respekt för rödljus.

– Det var inget bra resultat för cyklisternas skull. Vi hade en kontroll på Laholmsgatan i Halmstad, där var det ett tjugotal som fick böteslapp med sig hem.


Vad säger de som ni stannar, varför har de cyklat mot rött?

– Vi frågar inte dem i stoppar. Som regel handlar det om lättja och slöhet. Det var någon som sa hade någon dålig ursäkt om att det inte kom några bilar. Men alla förstår ändå och de vet att rödljusen är till för de oskyddade trafikanternas säkerhet. Ingen har blivit arg på oss för att vi gett dem böter.


1500 kronor kostar det att cykla mot rött. Om det vill sig illa kan man också få en varning på sitt körkort, beroende på vad man har i bagaget. Man kan också bli av med körkortet helt.

Varför är respekten mindre hos cyklister än bilister tror du?

– Kör man mot rött med bil så blir det i regel konsekvenser, det smäller helt enkelt.

Fler än ni trodde cyklade mot rött, vad kommer det att få för resultat?

– Vi kommer att utföra fler sådana här kontroller. Sådant sprider sig bland cyklisterna och det resulterar i att de skärper sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".