1 av 2
I Kungsbacka kommun har flera fått vänta upp till nio månader på plats till äldreboende. Arkivfoto: Scanpix
2 av 2
Leif Elmered, chef för biståndsenheten i Kungsbacka kommun. Foto: Sveriges Radio
Kungsbacka

Långa väntetider till äldreboende

"Väntan från beslut till flytt är alldeles för lång"
1:43 min

Det är hårt tryck på äldreboendena i Kungsbacka kommun. Äldre som behöver plats på framförallt demensboende får idag vänta sex månader, trots att socialstyrelsens riktlinjer säger max tre.

Kungsbacka kommun har länets längsta köer för plats på äldreboenden, visar P4 Hallands kartläggning. I september i år var det som värst. Då var kötiden åtta-nio månader. Nu är väntetiden sex månader.

– Väntan från beslut till att man får flytta in är alldeles för lång. Det optimala är att man får vänta högst två, tre månader, säger Leif Elmered, verksamhetschef för biståndsenheten i Kungsbacka kommun.


Kungsbacka har som utgångspunkt att äldre ska bo kvar hemma så länge det går, men alla som fyllt 65 år har rätt att söka om plats. 

– När man väl kommit så långt i sin demenssjukdom eller sin fysiska sjukdom, bör man få plats mycket snabbare än man får i dag, säger Leif Elmered.


Ansvariga för äldreomsorgen i länets övriga kommuner säger alla att de klarar socialstyrelsens krav på en maximal väntetid på tre månader, från beslut om plats till plats. Det gör alltså inte Kungsbacka kommun, där köerna varit upp mot nio månader.

– Det beror väl på att vi inte har haft de platser vi borde ha haft, säger Leif Elmered och betonar att de som väntar på plats får en god omvård och omsorg medan de väntar.

Enligt Leif Elmered handlar problemet om platser framförallt om att Kungsbacka kommun är en stor inflyttningskommun för äldre människor.

– Det är svårt att beräkna hur många äldre som kommer att flytta till Kungsbacka för att få en särskilt boendeplats.

Fokus: Äldre

Här hittar du allt från P4 Hallands granskning av äldreomsorgen.


29 nov: #text=5362636#

28 nov: #text=5361262#

26 nov: #text=5358406#


21 nov: #text=5354040#

21 nov: #text=5353241#


20 nov: #text=5352676#

20 nov: #text=5351864#


19 nov: #text=5350501#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".