1 av 2
Mjölkbönderna bestämmer sig senare om en blockad av mejerier är rätt väg att gå. Arkivfoto: Jurek Holzer/Scanpix
2 av 2
Mjölkbönderna på blockadmöte i Immanuelskyrkan i Jönköping. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Halland

Beslut om mjölkblockad uppskjutet

2:05 min

Det så kallade mjölkuppropet ville att bönderna skulle blockera mejerier med traktorer. Men något sådant beslut fattades inte i dag. Än så länge är för få bönder med för att en blockad ska genomföras.

Vid lunchtid samlades ett stort antal mjölkbönder i Immanuelskyrkan i Jönköping, ett 30-tal av dem hallänningar. Mjölkbönderna vill ha 30 öre mer per liter mjölk, annars hotar de blockera mejerier med traktorer och andra fordon.

Men i stället för ett beslut om blockad i dag enades man om att de bönder som ville ha till stånd en sådan skulle samlas och stanna kvar efter mötet.
   Gruppen har nu bildat en styrgrupp som skall föreslå hur man ska gå vidare i kampen.


Mjölkbonden Janne Bengtsson
från Stäme lantbruk utanför Laholm, är en av mjölkupprorets ledare:

– Vi har inte sagt nej till blockad. Det får den här styrgruppen avgöra. Det är väldigt skilda meningar bland oss alla. Som det ser ut nu har vi inte tillräckligt mycket folk med oss för att få en blockad.


Just nu är runt hundra mjölkbönder för en blockad. Janne Bengtsson anser att de behöver vara runt 400-500 för att en blockad ska vara meningsfull. Lars Svensson från Sibbarp i mellersta Halland vill absolut undvika en blockad:

– Jag vill se att vi står samlade, genom till exempel en manifestation. En blockad skulle ställa bonde mot bonde, och vi är såpass få mjölkbönder kvar att det bara kommer skada oss själva.


Per Hansson, mjölkbonde från Kungsbacka, är inte heller för en blockad av mejerier:

– Det känns som att marknaden är påväg åt rätt håll. 18 öre är inte nog, men jag är övertygad om att det kommer mer. Jag tror inte att blockad är rätt väg att gå, det ger inga pengar.


Böndernas organisation
, LRF, stödjer inte en blockad. De skriver i ett pressmeddelande att arbetet för att förbättra mjölkböndernas svåra ekonomiska läge skall drivas med fokus på politiska förutsättningar och en dialog med andra aktörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista