1 av 2
I Kungsbacka kommun har flera fått vänta upp till nio månader på plats till äldreboende, fast lagen säger max tre. Arkivfoto: Scanpix
2 av 2
Leif Elmered, chef för biståndsenheten i Kungsbacka kommun. Foto: Sveriges Radio
Kungsbacka

Kungsbacka vill bygga två nya äldreboenden

1:39 min

Kungsbacka kommun jobbar intensivt med att möta det hårda trycket på äldreboenden. Idag är köerna till demensboende längst i länet. Kommunen letar nu tomter för att bygga minst två nya äldreboenden.

Kungsbacka kommun vill, utöver det äldreboende som nu byggs i Vallda Heberg, bygga ytterligare två stycken boenden. Kommunen kan dock inte säga något datum för varken byggstart eller när boendena ska stå färdiga.

– Vi arbetar intensivt tillsammans med serviceförvaltningen, som sköter byggprocessen, med att hitta nya tomter där vi kan bygga, säger Leif Elmered, verksamhetschef för biståndsenheten i Kungsbacka kommun.


Kungsbacka kommun har länets längsta köer till särskilt boende, framförallt allt till demensboenden, där är det idag en kötid på närmare sex månader.

– Det är väldigt svårt att få en plats. Det finns så många som är ensamstående och som blir väldigt ensamma och oroliga, säger Birgitta Odelstierna, ordförande för anhörigföreningen i Kungsbacka kommun.


Enligt Leif Elmered har Kungsbacka en åldrande befolkning och stort behov av platser på äldreboenden framöver.

– Ett äldreboende i centrum och ett i norra delen av kommunen, med minst sextio platser på varje boende, hade varit att önska.

Fokus: Äldre

Här hittar du allt från P4 Hallands granskning av äldreomsorgen.


29 nov: #text=5362636#

28 nov: #text=5361262#

26 nov: #text=5358406#


21 nov: #text=5354040#

21 nov: #text=5353241#


20 nov: #text=5352676#

20 nov: #text=5351864#


19 nov: #text=5350501#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista