Kungsbacka

Ökad stöd för Hunehals borg

"Vi beviljar medlen, men inte nödvändigtvis i pengar"
1:33 min

Kungsbacka kommun säger nu trots allt ja till att öka stödet för att skapa det nya turistmålet Hunehals borg. Men det blir i första hand inte mer reda pengar utan i form av tjänster. Egentligen tycker kommunen att de redan öppnat plånboken tillräckligt.

Hanhals hembyggdsgille driver ett projekt kallat "I grevens tid", där de vill återskapa Hunehals borg. Det är en borg från 1300-talet som tillsammans med Hanhals medeltidskyrka och Vårdkaseboerg är tänkt att bli ett nytt turistmål.

Jordbruksverket ställer upp med nära 3 miljoner kronor, och Leader kustbyggd med 350 000. Men mer pengar krävdes, och när Region Halland inte hade mer än 60 000 att avvara, söktes extra anslag från Kungsbacka kommun.


Kommunen tyckte först att det fick räcka med de pengar som man finansierar Leader med, men igår gav kommunstyrelsen med sig.

– Vi hade en mycket lång diskussion kring detta. Kommunledningen tyckte det var ett bra grepp för att få igång projektet. Så vi att vi beviljar medlen, men inte nödvändigtvis i pengar utan till exempel genom arbetsinsatser, säger Per Ödman, kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.

Är det inte en risk att andra föreningar som fått avslag, som också vill ha undantag?

– Jo, det är en diskussion vi fört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".