Arkivfoto: Anders Wiklund / Scanpix
Falkenberg

Raka stammar avlas fram

"Fibrerna i stammen är inte riktigt raka"
1:15 min

Böjda och skeva plankor och bräder är vanligt och ett gissel för byggare och snickare. Forskningsorganisationen Skogforsk har nu kommit fram till att rakt virke har med trädens genetik att göra, vilket gör att man kan avla fram rakare trä.

På Södras plantskola i Falkenberg ska man nu använda de nya kunskaperna som kommit från Skogforsks forskning. Det handlar om att vinkel mellan trädets fibrer och stammens lodlinje.

Ju högre den vinkeln är, desto större är risken att virket, efter man sågat det, blir skevt eller får en böj. Skogforsk nu kommit fram till är att en liten fibervinkel ger mindre deformationer. De har också kunnat visa att det är ärftligt.

– Så om man väljer mammor och pappor som har en liten fibervinkel får man också en avkomma som har en liten fibervinkel, säger Ida Karlsson, marknadsansvarig på Södras plantskola.


Om fem till tio år kommer de första plantorna som avlats fram på Södras plantskola att planteras i skogen. En del ska växa 40 år, andra i ungefär 70 år.

– Både skogsbrukare och vi skogstjänstemän tänker långsiktigt, så det känns inte som så långt fram att vi kan börja leverera plantor om fem till tio år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".