Lars Püss (m) ordförande i miljö- och hälsovårdsnämnden i Halmstad kommun. Foto: Sara Hector / Sveriges Radio
Halmstad

Bergtäkten får fortsätta tills vidare

1:33 min

Den omdiskuterade verksamheten vid Halmstad Kross och berg i Tiarp får fortsätta tillsvidare, det har Mark- och miljööverdomstolen nu beslutat.

Överdomstolen tycker inte att verksamheten behöver förbjudas just nu, för att förhindra skador och olägenheter. Så verksamheten får fortsätta i väntan på att tillståndet ska utredas.


Ärendet har valsat
i flera instanser. Kommunen är emot och länsstyrelsen för att arbetet i täkten ska få fortsätta.

Lars Püss, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad om miljööverdomstolens beslut är lite förvånad över beslutet:

– Mark- och miljödomstolen ansåg ju att det var felaktigt av täkten att ignorera vårt beslut. Men sen är det inte avgjort i sakfrågan.


Mark- och miljööverdomstolen
har nu alltså beslutat är att det inte var rätt av kommunen att omedelbart stoppa arbetet vid täkten. Kommunen kan alltså inte neka företaget att arbeta i täkten just nu, men på sikt kan de hindra dem, beroende på vad länsstyrelsen bestämmer sig för.


Vilket arbete pågår i Halmstad kommun i ärendet just nu?

– Verksamheten i täkten har avstannat, de är färdiga vad jag har förstått. Bolaget har lämnat in en ansökan om ett tillstånd att fortsätta arbetet senare. Det ska upp i nämnden i december, där vi är remissinstans och ska lämna vår syn på ärendet. Det är länsstyrelsens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista