Ringhals fortsätter stå under så kallad särskild tillsyn. Aktivfoto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Varberg

Fortsatta brister i säkerhetstänket

1:45 min

Ringhals kärnkraftverk står under särskild tillsyn ett tag till. Detta på grund av brister i säkerhetstänket, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

I juli 2009 beslöt Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, att sätta Ringhals under särskild tillsyn, alltså en intensifierad bevakning som berodde på att man hittat olika brister i säkerhetsarbetet. Det gällde inte minst säkerhetstänkandet, kulturen i hur man tänker kring säkerhetsfrågor.


Sedan dess har
Ringhals sjösatt olika åtgärdsprogram för att komma till rätta med bristerna, men hittills har det inte räckt . Den särskilda tillsynen har förlängts gång efter gång och har nu pågått i tre och ett halvt år snart. Och ännu är det inte slut.

SSM säger i dag att de kan se en positiv utveckling på Ringhals när det gäller att komma tillrätta med problemen. Till exempel har ledningen blivit tydligare, man har lagt större vikt på att följa upp verksamheten och så vidare.


Men det fattas
fortfarande några pusselbitar innan allt är på plats tycker SSM. Så den särskilda tillsynen ligger kvar ett tag till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista