Arkivfoto: Scanpix
Halmstad

Rymdljud skapar evig klang

3:26 min

Hur låter rymden? I morgon kväll spelas Halmstadtonsättaren Tommie Haglunds cellokonsert Flaminis Aura i radio. Den innehåller bland annat ljud som NASA har tagit fram, och musiken är som en klang av evigheten.

– Jag vill inte ta till överord, för jag gör så gott jag kan, men folk har skrivit att de fått sina liv förändrade av min musik. Det känns väldigt konstigt för mig, säger Tommie Haglund.

Det finns något som fångar många som lyssnar på Tommie Haglunds cellokonsert Flaminis Aura. Kanske är det tanken på klangen av evigheten, ljudet av kosmos.

Att planeterna skapar klanger i rymden är ingen ny tanke. Redan Pythagoras talade om sfärernas musik. Det som bygger på den enkla principen att när man svingar en kula fäst i ett snöre runt i luften så bildas en klang. I förlängningen borde då hela universum ljuda av planeternas färd i sina omloppsbanor.

– Som barn låg jag låg på sjukhus i ett och ett halvt år och trodde inte jag skulle klara mig. Jag trodde att jag skulle komma ut i rymden, jag lyssnade på AM-bandet på nätterna och blev fascinerad av störningarna på AM-bandet. Jag började se bilder som påminde om galaxer och läste mycket om det och fantiserade om att jag skulle resa i rymden. Sedan kände jag att jag måste få in det i konserten.

På senare år har NASA, amerikanska rymdflygsstyrelsen, med hjälp av datorer simulerat hur det skulle låta i vårt solsystem om det fanns syre. Tommie Haglund hörde en CD och nu finns det ljudet som en ingrediens. I slutet av konserten spelar cellisten Ernst Simon Glasers över den kosmiska klangen.

Men det handlar inte om rymdmusik.

– Jag ser det här som ett eko av all musik som har gjorts innan och det här ljudet från NASA upplever jag också som ett eko av alla ljud som funnits. Det är ingen rymdmusik, jag har gjort så gott jag kan för att resa i mig själv och hitta tonerna som slår an i mig.

Tommie Haglunds cellokonsert framförs i P2 live imorgonkväll 1930.

Andreas Lindahl
andreas.lindahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista