Emma Nordvall och sönerna Lukas och Kevin leker på Strandvallens nedläggningshotade lekplats. Foto: Sarah Görsch/Sveriges Radio
Halmstad

Missnöje med stängda lekplatser

"De borde kolla vilka lekplatser som används"
1:49 min

Halmstad kommun ska satsa på att göra lekplatserna säkrare. Samtidigt försvinner många av de gamla lekplatserna som inte lever upp till dagens säkerhetskrav.


Lekplatsen på Strandvallen i Vallås är en av lekplatserna som ska tas bort. Emma Nordvall är ofta där tillsammans med sina barn.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Det är jättemånga barn som är här och leker, men det verkar inte kommunen ha tagit hänsyn till.


Vad betyder det för er att de stänger ner den här lekplatsen?

– Jag har fått till svar att de ska rusta upp Ekolekplatsen på andra sidan bussgatan. Det ligger inne i en skogsdunge och det tycker jag inte känns så säkert.

Just nu pågår en inventering av lekplatser i Halmstad. För tre miljoner kronor per år fram till 2015 ska lekplatserna göras säkrare och modernare.
   Samtidigt ska många lekplatser bort eftersom de inte lever upp till dagens säkerhetskrav. Än så länge i år har 14 lekplatser rivits och ett 20-tal kommer att försvinna nästa år.
   Enligt kommunen är målet att dagens 170 lekplatser så småningom ska reduceras till 110 som håller en hög standard.


En av lekplatserna som ska bort ligger på Linnégatan. När den försvinner får föräldrar och barn som bor här passera en tungt trafikerad väg för att komma till närmsta lekplats. Det kommer att betyda stora begränsningar för barnen, menar föräldern Sanna Grip.

– Det blir inte längre på barnens villkor, utan det blir vi vuxna som får styra när det är läge och finns tid för att gå ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".