varberg

Knivattack utreds inte som hatbrott

Den 18-åring från Varberg som häktades i Jönköping i fredags, misstänkt för mordförsök, är väl känd i nynazistiska kretsar. Förundersökningsledaren i polisutredningen säger dock att man ännu så länge utreder knivattackensom ett vanligt våldsbrott.

18-åringen och 15-åringen började bråka i Jönköping i fredags. 15-åringen har invandrarbakgrund och 18-åringen nynazistiska kopplingar. Åklagare Pernilla Törsleff i Jönköping säger att man inte i nuläget fokuserar på hatbrott som motiv.


Det var i torsdags kväll
som 18-åringen från Varberg och 15-åringen började bråka i entrén till en butik på Österängens torg, dit många deltagare från det då pågående Dremhack går för att handla.

Enligt vittnen ska 15-åringen suttit med fötterna uppe på en möbel och Varbergsbon sparkade då ner hans fötter. Grälet eskalerade och slutade med att 18-åringen drog kniv. 15-åringen blev svårt skadad och vårdas nu på sjukhus.


Den nu häktade 18-åringen
har kopplingar till nynazistiska Svenska motståndsrörelsen och ett twitterkonto med "Kämpar för ett fritt Norden" som presentationsrubrik.

Han friades så sent som i november från ett åtal om grov misshandel i Varbergstrakten, en dom som fortfarande kan överklagas. Han har också en dom från förra året för olaga hot och misshandel mot en elev på en skola i Varberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".