Många lärare lider av sömnproblem. Arkivfoto: Christine Olsson / Scanpix
Halmstad

Lärare har problem med sömnen

1:17 min

Nära hälften av högstadielärarna i Halmstad har arbetsrelaterade sömnproblem. Detta enligt kommunens medarbetarundersökning.

– Jag blev beklämd när jag hörde det. Vi har misstänkt det eftersom vi fått signaler av våra ombud, men nu fick vi det bekräftat, säger Michael Anderberg, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Halmstad.


Enligt undersökningen upplever
44 procent av högstadielärarna att de har arbetsrelaterade sömnproblem. Det kan jämföras med 27 procent av samtliga kommunanställda.
   Högstadielärarna är också mindre nöjda med sin arbetsplats än kommunanställda i stort och känner oftare att de har inte har förutsättningar för att göra ett bra jobb.


Enligt Michael Anderberg
har de ökade kraven på dokumentation i den nya skollagen lett till att lärarnas arbetssituation har blivit allt tuffare.

– De senaste åren har det blivit nästan rent hysteriskt. Lärare vill ju undervisa, men just nu läggs nästan halva tiden på att dokumentera vad som borde göras istället för att göra det.


Och för att klara den nya arbetsbelastningen, säger Michael Anderberg, krävs det mer resurser:

– Framför allt hade jag önskat att de ökade lärartätheten. Är vi kunskapsstaden, måste vi satsa på skolan. Men politikerna vill inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista