Arkivfoto: David Westh/Sveriges Radio
Halland

Biologiska mamman ville inte flytta Filip

”Hon har överklagat det muntligt”
1:57 min

Åttaårige Filip riskerar att ryckas från den enda trygghet han har – sitt familjehem. Detta trots att hans mamma ska ha överklagat beslutet innan hon nyligen avled.


Åttaårige Filip har just nu ingen annan trygghet än det familjehem han varit placerad i sedan tre år tillbaka. Under hösten fattade socialutskottet i Eksjö ett beslut om att flytta på honom, trots att barn och ungdomspsykatrin och en extern beteendevetare uttryckt att han mår klart bäst av att få stanna i familjehemmet.
   Även anställda inom Eksjö kommun har i en utredning skrivit att trots vissa brister i familjen vore det bäst för honom att få bo kvar.


Efter att omplaceringsbeslutet fattats framförde även hans biologiska mamma att hon ville att Filip skulle få stanna.

– Hon har överklagat det muntligt. Inte skriftligt, men muntligt, säger familjehemsmamman Lotta.


Nu är det oklart
vad som händer. Filips pappa är okänd och ärendet är just nu under behandling. Familjehemmet står helt utan juridisk rätt och nu måste socialnämnden se till att Filip får en vårdnadshavare, förklarar Titti Mattsson som är professor i offentlig rätt vid Lunds Universitet:

– Det måste finnas en juridisk representant som kan föra hans talan. Då hade en överklagan kunnat göras. Å andra sidan kan socialnämnden ändra sitt beslut, så det är inget som står fast om situationen skulle förändras.


Socialutskottet i Eksjö
kommun kan alltså komma att ändra på sitt beslut. Om det blir så hoppas Lotta och Anders på att få adoptera Filip.

– Han hade tittat på ett program på tv häromdagen och kom och frågade vad adoption var för något. När vi beskriver det för honom säger han att han också vill bli det. Han säger att han vill inte ha fler mammor och pappor utan tycker jag haft tillräckligt, säger Lotta.


Vill ni adoptera Filip?

– Är det möjligt så gör vi det, säger Anders.


Fotnot: Lotta, Anders och Filip heter egentligen något annat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".