Laholm

Per-Anders räddade liv vid trafikolycka

7:26 min

En förare som klämdes fast i sin bil efter en trafikolycka i Genevad i somras klarade sig undan allvarligare men, efter att två förbipasserande ingrep. Nu belönas de båda laholmarna för sitt rådiga ingripande.

– Jag är stolt över utmärkelsen. Att känna att man gjort något för en medmänniska, det är jag stolt över. Jag är mest glad för förarens skull, att det gick så bra som det gick, säger Per-Anders Söder.


Olyckan skedde den 7 juni i somras vid järnvägsviadukten norr om Genevad. En personbil körde av vägen och hamnade upp och ner.
   När Per-Anders Söder kom körande i sin bil tillsammans med sin sambo och sina barn stannade de till när de såg folksamlingen och Per-Anders, som är utbildad undersköterska och dessutom jobbat som sjukvårdare inom militären, bestämde sig för att gripa in.

– Jag frågade de andra som stod runt omkring om det var någon i den brinnande bilen, och när de ropade att föraren var kvar sprang jag fram, berättar Per-Anders.

Samtidigt kom Lars-Göran Martinsson springandes med brandsläckare och lyckas släcka elden så att Per-Anders Söder kan hjälpa föraren tillsammans med sin sambo.

Tvekade du aldrig?

– Inte ett dugg. Jag har det i ryggmärgen.

Per-Anders Söder och Lars-Göran Martinsson tilldelas Svenska brandskyddsföreningens diplom för rådigt ingripande, en utmärkelse som delas ut ungefär varannat år i Halmstads kommun.
   Förra gången någon fick priset gick det till två personer som hoppade i Nissan för att rädda en kvinna från att drunkna, och till två personer som räddade en person från en brinnande lägenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista