Dokumentationskraven är bra, menar ordförande i barn- och utbildningsnämnden Inger Larsson, men hon säger också att man behöver informera lärarna om att de inte ska dokumentera ihjäl sig. Arkivfoto: Scanpix
Halmstad

"Lärarna ska inte dokumentera ihjäl sig"

3:07 min

Fyra av tio högstadielärare i Halmstad har problem med sömnen på grund av arbetet. Lärarnas riksförbund säger att det beror mycket på de nya kraven på dokumentation. Ordförande för barn- och ungdomsnämnden förstår kritiken, men vill inte ändra kraven.

Enligt en undersökning som Halmstads kommun gjort har 44 procent av lärarna på högstadier i kommunen arbetsrelaterade sömnproblem. Lärarnas riksförbund menar att det beror mycket på den nya skollagen som inneburit fler arbetsuppgifter för lärarna och att kommunen inte ökat personaltätheten.


Folkpartisten Inger Larsson, ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Halmstad, förstår kritiken:

– Vi får använda de resurser vi fått från kommunfullmäktige för 2013. Men jag tror också att lärartätheten måste öka. Jag tror att man kan lösa det på olika sätt för olika skolor. Vissa kanske kunde ha mindre klasser, vissa större.


Enligt Lärarnas riksförbund
i Halland har den nya skollagens höjda krav på dokumentation lett till att arbetssituationen för högstadielärarna blivit ohållbar. De menar att kommunen måste ordna fler lärare för att undervisningen ska fungera. Inger Larsson håller med om att dokumentationskraven har ökat arbetsbelastningen på lärarna för mycket. Även om hon i grunden tycker att reformen är bra:

– Jag riktar inte kritiken mot tanken med reformerna, men man kanske måste tala om för lärarna att de inte behöver dokumentera ihjäl dig.


Krissi Johansson, socialdemokrat
och vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden menar att man antingen måste sänka kraven eller anställa mer personal:

– Det är mycket fina ord som sägs. Jag vill ha mer handling, för det här är mycket oroande. Om man inte gör någonting åt det här så kommer det bara bli ännu sämre i medarbetarundersökningar framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista