1 av 2
Ordförande för Hallands grisproducenter, Hans Carlsson. Foto: Maja-Lena Hamrén / Sveriges Radio
2 av 2
Grisar på gård Hans Carlssons gård i Getinge. Foto: Maja-Lena Hamrén / Sveriges Radio
Halland

Brist på julskinka väntar även Halland

"Vill man ha en ekologisk blir det lättare i år"
1:59 min

Det kan bli brist på svensk julskinka i år. Men av de som finns är fler än vanligt från grisar som levt ekologiskt.


Vill man ha en ekologisk skinka i år blir det enligt organisationen KRAV lättare att hitta det i diskarna i år. En ekologisk julskinka är skinká från grisar som levt enligt KRAV:s regler och bland annat haft tillgång till riktigt åkerbete där de kunnat böka.


I år ska det
finnas 20 procent fler ekologiska julskinkor än förra året. Däremot är tillgången på svenska julskinkor överhuvudtaget lägre än vanligt. En följd av att låga priser tvingade många grisbönder att lägga ner förra året, säger Hans Carlsson, ordförande för Hallands Grisproducenter och själv grisbonde i Getinge:

– Antalet producenter har minskat mycket i hela Sverige. Därför räknar vi med att det kan bli en brist i år.


De grisbönder som lade av ifjol kommer inte komma tillbaka då?

– Nej, det kommer de inte göra. Jag vet också om några i Halland som kommer lägga ner nästa år. Fortsätter den här trenden kan det bli ännu större brist nästa jul.


Slakten av svenska grisar väntas i år bli den lägsta i modern tid. Bara två och en halv miljon grisar slaktas i år, tio procent färre än i fjol. Och de som brukar fynda skinka i mellandagarna har små chanser att lyckas i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".