Kungsbacka

Käppar i hjulet för marksanering

Företaget Ericsson har överklagat Länsstyrelsens beslut om marksanering vid den före detta kabelfabriken i Varla i Kungsbacka.

Ericsson, som drev kabelfabriken fram till 1992, anser att nuvarande fastighetsägaren; bostadsbolaget Teif, ställer orimliga krav på Ericsson om ansvar för saneringskostnaderna, skriver Göteborgs-Posten.

Bostadsbolaget Teif har upptäckt höga gifthalter i mark och grundvatten, som man tror kommer från kabeltillverkningen som först Bofa och senare Ericsson hade på på platsen. Kungsbacka kommun och Länsstyrelsen stödjer saneringsplanerna, men de har alltså överklagats Ericsson, som själv vill göra en undersökning av platsen. Det säger nuvarande fastighetsägare och länsstyrelsen nej till, med hänvisning till att de redan gjorda undersökningarna är tillräckliga.

Gifterna i marken vid den gamla kabelfabriken i Varla kan förvärra situationen i den redan förorenade Kungsbackaån, befarar kommun och Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".