HALLAND

Centerns idéprogram mottas välvilligt i Halland

1:18 min

Centerpartiets förslag till nytt idéprogram tas i stora drag emot positivt av ledningen för Hallandscentern. Men det finns en skepsis mot förslagen om plattare skatt, månggifte och slopad skolplikt.

Hallandscenterns ordförande Harald Lagerstedt och vice ordförande Lena Olofsdotter är båda nöjda med att det föreslagna nya idéprogrammet har en tydlig profil på miljöfrågor och landsbygdsfrågor.

Däremot är båda tveksamma till förslaget om en plattare skatt, alltså att inkomsten inte ska betyda lika mycket för hur många procent man betalar i skatt.

– Vi vill ju också ha ett fortsatt välfärdssystem där vi ska finansiera skola, vård och omsorg, och pengarna ska räcka till det, säger Lena Olofsdotter.

Så det är inte självklart för dig?

– Nej det är det inte.

Förslaget i idéprogrammet om fri invandring tas emot välvilligt av både Olofsdotter och Lagerstedt, men de betonar att det inte går att genomföra nu.

– Det får ses på väldigt lång sikt och i ett större perspektiv: Sverige ensamt kan inte införa det, men som enskilt parti i ett välståndsland som Sverige kan vi mycket väl lyfta den frågan, menar Lagerstedt.

Förslaget om månggifte faller ingen av de båda på läppen. Lena Olofsdotter saknar dessutom skrivningar om att säkra den svenska livsmedelsproduktionen, och hon är osäker på om det vore bra att slopa skolplikten och lägga mera ansvar på föräldrarna för att barnen får utbildning, till exempel tillåta hemundervisning.

– Det finns missbruk och alla möjliga anledningar till att föräldrar inte fungerar optimalt. Där är det viktigt att samhället har möjlighet att se till att barnen får den grundutbildning de faktiskt har rätt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista