Halland

Rehabresor till värmen hotas

2:01 min

Rehabiliteringen utomlands för personer med rörelse-sjukdomar, till exempel ms-sjuka och personer med reumatism kan försvinna. Två miljoner skulle därmed sparas.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Region Halland ska besluta om den klimatvård ska tas bort som vårdform i Halland. Det skulle leda till en besparing på två miljoner kronor och en neddragning som får konsekvenser för bland andra MS-sjuke Hans Forslund i Halmstad.

– Jag jobbar 75 procent nu, troligen skulle det bli så att jag skulle behöva gå ner på 50 procent plus det att jag skulle må mycket sämre, säger Hans Forslund som lider av den neurlogiska sjukdomen multipel skleros.


Hans Forslund har gjort tre utlandsresor med så kallad klimatvård som Region Halland i princip har bekostat, han själv har fått betala vad vården här hemma skulle ha kostat honom.


Men Socialstyrelsens riktlinjer, där de rekommenderar landsting och regioner att nedprioritera den här klimatvården har fått Region Halland, liksom flera andra landsting och regioner, att se över just dessa resor.

– De pengarna de drar ner på det här. Är det försäkringskassan som kommer att behöva stå för det sen? Plus att individen och anhöriga till individen kommer att må mycket sämre, säger Hans Forslund.


Hör även kommentaren på inslaget från eftermiddagsprogrammet Puls där Stefan Bengtsson från Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ger sin syn på saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista