Här är de aktuella gatorna.
Halmstad

Tusentals i Halmstad äger en väg

2:10 min

Tusentals Halmstadbor äger en gata eller väg - och många vet inte ens om det. Oklarheter i vem som egentligen har ansvaret har gjort att Halmstad kommun nu utreder varje väg som i dag ägs av en förening.

Slutmålet är att få en högre standard och att den skall bli jämlik.

– Det är ju så att Halmstad kommun är en tillväxtkommun. Vi behöver få fler områden för allt fler människors bosättning. Och det gör att vi måste ha ordning på dagvattenhanteringen och på våra vägområden, säger Henrik Oretorp, centerpartistisk ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet.


Så förklarar Henrik Oretorps att ett enigt samhällsbyggnadsutskott nu beslutat starta en process som väntas ta 10 till 15 år.

Första steget bli att prioritera fram vilka av Halmstads omkring 35 enskilda vägföreningar man ska börja med.


Kanske Eldsberga där ett kommunalt område ligger som en ö, omgiven av gator och vägar där huvudmanen är en enskild förening. Eller Haverdal, ett av många gamla fritidsområden med kvarlevande vägföreningar i dagens året-runt-boende.

– Så att därför finns det olika huvudmannaskap, grannar emellan, och i längden blir det helt ohållbart. Så vi måste få en tydlighet i detta, för alla medborgare, så man vet vad man kan förvänta sig, säger Henrik Oretorp.


30 procent av gatunätet i Halmstads tätorter har enskilt huvudmannaskap och där bor 24.000 halmstadbor i 11.000 fastigheter.

För de kommer mu så kallade gatukostnadsutredning ske, område för område.

Sen erbjuds vägföreningar att fortsätta som huvudman med ett detaljreglerat avtal om ansvaret - eller att överlåta huvudmannaskapet till kommunen.


Det kan bli dyrt - en pilotstudie gav en upprustningskostnad på runt 120.000 kronor per fastighet i det aktuella området, som hade låg standard. Men det finns möjligheter att dämpa smällen, säger Henrik Oretorp:

– Dels via avbetalning, dels kan man få inbetalningen uppskjuten tills man ska sälja sitt hus. Och i förlängningen är jag helt övertygad om att det här kommer att påverka fastighetspriserna positivt. I förlängningen vill säga, tillägger Henrik Oretorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista