Pierre och Janette Högberg som driver Thuressons gård med gårdsbutik i Glommen. Foto: Privat
Hästköttskandalen

Gårdsbutiker ökar efter hästköttsskandal

"Kraftigt ökad försäljning"
1:45 min

Skandalen med hästkött har fått kunder att strömma till de gårdar som säljer närproducerat kött i egna butiker i Halland. Förra veckan, när skandalen briserade, märktes en klar topp i försäljningen.

Bland annat hos köttproducenterna Pierre och Janette Högberg som driver Thuressons gård med gårdsbutik i Glommen.

-- Den veckan hade vi en otroligt bra försäljning. Ökningen var på 35 procent, jämfört med samma vecka förra året. Och då hade vi inte haft några annonser eller kampanj av något slag, säger Janette Högberg.


Samma svar får i när vi ringer andra som säljer närproducerat kött. På Mostorps gård i Slöinge säljer man både nötkött från gården och ekologiskt griskött från Ragnarssons i Tvååker. Förra veckan ökade försäljningen där hela 50 procent jämfört med motsvarande vecka förra året.

– Kunder har sagt att de kommit för att handla närproducerat, just på grund av skandalen med hästkött, berättar Janette:

-- Dels har vi fått en del frågor själva från kunder. Dels har vi ju ett samarbete med en annan charkuteriproducent och de hade fått flera frågor om vi kunde garantera att köttet inte kom från hästar och om de kunde lita på vad som stod på förpackningen. Vi har märkt en konkret oro.


Men trots allt är det faktiskt vårt eget fel som konusmenter att en sån sak som hästköttshärvan kunnat ske, tycker hon.

– Nu kanske konsumenterna får upp ögonen än en gång. För det är ju så att man får vad man betalar för. Jag tycker inte att skulden är till,exempel Findus i första hand, utan den är konsumenternas. Nu har vi ju svart på vitt på vad följden blir av att alltid leta efter det som är billigast. Det blir ju då en sämre kvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".