Varberg

Samling mot hyreskrav: "Många är förbannade"

1:22 min

Hyresgästföreningen i Varberg ordnade vid lunchtid på lördagen en manifestation på Stora Torget i Varberg, med anledning av de strandade förhandlingarna kring årets hyror, och det brev som många hyresgäster fått från sina hyresvärdar.

Hyresgästföreningens jurist Carl-Johan Bergström fanns på plats för att svara på frågor:

– Några är oroliga och ganska många är förbannande och arga för man tycker att det är ett hotfullt brev som man har fått från fastighetsägarföreningen och sin hyresvärd, konstaterar han.

Hans egen bedömning är att det som skrivits är formellt korrekt, men ändå olämpligt skrivet.

– Det skrämmer faktiskt väldigt många hyresgäster, menar han.

Bergström tycker inte heller att hyresgästerna överlag ska gå med på det erbjudande om att godkänna en höjd hyra, som de har fått.

– Det här är ett sätt att angripa förhandlingssystemet och varje enskild hyresgäst egentligen. Vi tycker att man ska stå upp emot det här och inte skriva under, säger han.

Om man nu då inte vill godta den här hyran, ska man då åka till det sammanträde man blivit kallad till?

– Om man inte är medlem i hyresgästföreningen så bör man göra det. Är man medlem så ska man få skriva under en fullmakt och företrädas av oss, och då sköter vi den biten, förklarar Carl-Johan Bergström.

En av dem som passade på att tala med juristen Bergström var Monica Eriksson, som berättar att hon och hennes man tillhör dem som har fått ett brev om att godkänna en högre hyra. Eftersom de betalar sin hyra med autogiro så ville de veta om hyresvärden kan höja hyran automatiskt utan att de godkänt det. Svaret från juristen blev "Nej det får de inte göra".

– Det kändes bra, och blir det så att de drar [en högre hyra] i alla fall, så får man väl gå vidare, konstaterar Monica Eriksson.

Vissa har tydligen fått föreslaget en hyreshöjning på hela tio procent, vad tänker du om det?

– Jag jag har hört det, det låter inte klokt! säger Monica Eriksson.

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se