Varberg/Halmstad

Halland förnyar 1:a majfirandet

1:19 min

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin kommer att vara med på en ny typ av 1:a majfirande i Halmstad i år och det av en smickrande anledning. Hallands partidistrikt anses nämligen vara bäst i hela Sverige på förnyelse.

Nyheten avslöjades på Socialdemokraternas distriktsmöte i Varberg i går, och distriktsordföranden Hans Hoff berättar om deltagarnas reaktion, när Carin Jämtin själv avslöjade saken via videolänk.

– Det blev stora applåder, det var väldigt många som tyckte det var jätteroligt. Och hon gav oss också bekräftelse på att hon gör det för att Halland är det län som ligger längst fram i förnyelsen i vårt parti, säger han glatt.

Socialdemokraterna vill hitta nya former för att fira första maj och då tänker man alltså testa en ny sorts firande just i Halmstad, eftersom Hallandsdistriktet anses vara i framkant när det gäller förnyelse.

Hans Hoff berättar att distriktet bland annat har arbetat med att ta fram en ny skolpolitik, att man har gjort besök i olika kommuner i Sverige för att fånga upp goda exempel på näringslivsutveckling, och dessutom har man nu tagit fram ett koncept som snart ska underlätta för medlemmarna att engagera sig via internet.

– Så det är på det sättet vi jobbar, vi tar in de bästa idéerna som finns i Sverige, kikar igenom dem, och sedan så presenterar vi dem som socialdemokratiska idéer här, förklarar Hans Hoff. 

Gör man inte så i alla socialdemokratiska partidistrikt?

– Nej, man gör inte det, utan vi har ett arbetssätt här, som utvecklas nu, där vi faktiskt uppfattas i det socialdemokratiska partiet som det distrikt som är mest framtidsorienterat.

Så det handlar inte bara om eran image?

– Nej nej, det är inte på låtsas, det här är på riktigt. Det här handlar om att verkligen vara ett framtidsparti, säger Hans Hoff.

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se