utbildning

"Ska definitivt inte ta motorsågskörkort"

3:51 min

Peter Lundström har arbetat i skogen i många år och har gått skogsbruksutbildning och flera mindre kurser i säkerhet kring användningen av motorsåg och menar att den kunskapen tillsammans med all erfarenhet borde räcka.


-- Jag reagerar på att de slår undan fötterna på de som varit yrkesverksamma i princip hela sitt liv och gått skogsbruksutbildningar och hållit på med det här och sitter på en oerhörd kunskap. Vi är inte i dag betrodda att ta en motorsåg och gå ut och fälla träd, medan en markägare som har sin egen skog får göra hur han vill, säger Peter Lundström.


Peter säger att 
han varje år deltar i småutbildningar och får då del av nya tips och att motorsågskörkort inte borde vara krav för personer med stor erfarenhet och tidigare utbildning.

– Vi som har gått de här utbildningarna för länge sen och lagt ner både tid och kraft och har massor med år av erfarehet, ska inte överhuvudtaget behöva befatta oss med de här grejerna, utan ska kunna köra på som vi vill. Är de så att de vill ge oss ett körkort får de göra det gratis i så fall. För det kan ju inte vara meningen att man ska gå en utbildning två gånger.


Arbetsmiljöverket kräver från
2015 att alla som arbetar med skog utanför sin egen mark på ett eller annat sätt ska ha ett motorsågskörkort. Utbildningar annordnas bland annat av Skogsstyrelsen och Studieförbundet Vuxenskolan, som har rekordmånga deltagare i sina kurser.