Halmstad

De kämpar för barnen: "Finns inget annat"

1:30 min

De två familjehemsplacerade barnen från Halmstad ska fortfarande utvisas till Serbien med sin biologiska mamma. Nu har familjen lämnat in en ansökan för att upphäva beslutet.

Barnen tvångsomhändertogs av de sociala myndigheterna för tre år sedan efter att de vanvårdats. Veronica Hedenmark som är juridiskt ombud pekar på att det är mot lagen att splittra familjen, eftersom den yngsta flickan kommer att stanna i Sverige. Och hon ser optimistiskt på situationen och tror att familjen kommer att få stanna.

– Det finns inget annat alternativ än att barnen ska stanna i Sverige, tillsammans med sin mamma. Därför har vi lämnat in en ansökan om verkställighetshinder, säger hon.


De två romska syskonen
från Halmstad och deras mamma, som vi tidigare berättat om i P4 Halland, ska fortfarande som det ser ut idag utvisas till Serbien. Trots att barnen är tvångsomhändertagna av sociala myndigheterna.

Veronica Hedenmark har som familjens juridiska ombud nu lämnat in verkställighetshinder för att ändra beslutet.

Det starkaste skälet enligt henne är familjesplittring. Om mamman och de två äldsta barnen utvisas kommer den yngsta flickan att förlora både sin mamma och sina syskon, eftersom hon stannar kvar i Sverige.


Just nu väntar familjen
och fosterfamiljerna på att Migrationsverket ska bedöma om det är som ett tillräckligt skäl för att familjen ska få stanna i Sverige. Veronica Hedenmark säger att väntan tär på familjen som mår allt sämre.

– Ja, jag förstår att det är en handläggning som pågår. Däremot kan jag inte förstå varför det ska behöva ta så lång tid. Nog tycker jag att för barnens bästa är det dags att speeda upp.


Du verkar positiv?

– Absolut, det måste man vara. Framför allt måste man vara beredd att jobba hårt, man måste ha en tro på framtiden. Vi ska göra allt och lite till för att barnen ska stanna. Deras framtid finns här, deras trygghet ligger här, deras uppväxt är här och deras möjligheter finns här, säger hon.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se