Kungsbacka

Onsala Herrgård bygger seniorbostäder

1:25 min

Nu är det klart att Onsala Herrgård får möjlighet att utveckla konferensanläggningen och bygga 13 seniorbostäder i området. Det efter att Mark och miljööverdomstolen nu har godkänt den detaljplan som Kungsbacka kommun redan 2011 sa ja till, men som ett flertal gånger har överklagats – av framförallt grannar.

Martin Wirén, som köpte fastigheten 2006, hade hoppats att arbetet med att utveckla herrgården skulle ha gått lite snabbare.

– Det har varit ett långt arbete. Oftast så tar en plan 4-5 år, jag hade hoppats att det här skulle vara klart 2010, 2011.

– Vi har alltid haft för lite övernattningsmöjligheter på herrgården, så det har varit svårt att få det lönsamt. Men nu har vi möjlighet att få bättre ekonomi i det här projektet, säger Martin Wirén.

Från början var det tänkt att det skulle byggas 26 seniorbostäder, men nu blir det bara 13.

– Där tyckte länsstyrelsen att vi inte skulle få ett strandskydd godkänt. Det är klart att 26 bostäder hade gett en annan volym. Men vi får vara glada för de 13 vi fick, för vi har ju haft svårt att övertyga grannarna om att det här är bra för herrgården.

Vad tänker du om att så många har klagat?

– Det är ju allas rätt i det här samhället. Men det är lite tråkigt att det har satt sig så hos folk, det finns inte en enda detaljplan i Kungsbacka som inte har blivit överklagad, säger Martin Wirén.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se