Falkenberg

Lagen om fyrverkerier tolkas olika i landet

1:31 min

Efter alla turer kring fyrverkerier i Falkenberg skriver nu kommunen till justitiedepartementet för att få reda på om kommunen får göra det lagligt att skjuta fyrverkerier på vissa högtider.

Detta eftersom lagen tolkats olika i olika län.

– Vi ser ju att man tolkar lagen olika i olika länsstyrelser. I Kristianstad tog man, ungefär vid samma tidpunkt som vi gjorde det, beslut om samma skrivning som vi har. Och i Skåne godkände länsstyrelsen den. Det är ju konstigt, har vi inte gemensam lagstiftning i landet längre? säger Marie-Louise Wernersson (C), ordförande för kommunstyrelsen i Falkenberg.


I december förra året
beslutade kommunfullmäktige i Falkenberg att ändra i fyrverkerireglerna så att det blir fritt att skjuta fyrverkerier under påsk, valborg och nyår, eftersom så gott som ingen ändå bryr sig om att söka tillstånd då.

Länsstyrelsen upphävde det beslutet med motivering att det bryter mot ordningslagen.


Nu skriver alltså
Falkenbergs kommun till justitiedepartementet för att få reda på vad egentligen som är rätt. De tycker också att det är viktigt att reda ut vad som gäller eftersom Halmstad, Hylte och Laholm har sådana regler som Falkenberg inte får ha, enligt länsstyrelsen.

Detta eftersom det bara är i Falkenberg frågan överklagats till länsstyrelsen.

– Vi har försökt att få rådgivning av SKL, Sveriges kommuner och landsting, och här råder helt enkelt delade meningar. Och så kan det ju inte vara meningen att det ska vara, säger Marie-Louise Wernersson.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se