Halland

Waltersson: "Det är inte en politisk fråga"

1:06 min

Mikaela Waltersson (M) säger att beslutet att flytta personalen från den palliativa avdelningen i Falkenberg till akuten i Varberg inte är en politisk fråga, utan en verksamhetsfråga.

Mikaela Waltersson, moderat ordförande för driftnämnden Hallands sjukhus, säger att problemen i Falkenberg inte är någon nyhet för moderaterna.

– För mig är det är en verksamhetsfråga. Hade detta skett inne på Varbergs sjukhus, att vi hade haft en avdelning som var överbelagd och en som inte var det, så hade vi aldrig haft den här diskussionen.

Hon säger att hon som politiskt ansvarig för sjukhusen är väl medveten om att det har varit bekymmer i Falkenberg och att Socialstyrelsen haft åsikter från. Den informationen har man också lämnat till arbetsutskotten för sjukhuset.


Hur ser du på framtiden för den palliativa vården i Falkenberg?

– Det kan jag inte sia om, utan jag avvaktar den utredning som Hälso- och sjukvårdsstyrelsen gör kring hela länet och hur vi ska jobba kring palliationen i Halland.


Men avdelningen i Falkenberg stängs inte ner nu?

– Det vi gör nu är en tillfällig förändring för att både möta behovet i Varberg och behovet som vi i dagsläget inte har i Falkenberg.


Så det handlar inte om att smygstänga ner den palliativa vården?

– Vad vi gör just nu är att ta ansvar för situationen i Varberg. Det är inte en politisk fråga, utan ett sätt att få verksamheten att fungera.


Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se