Halland

"Svårt att ha kvar palliativa vården"

1:43 min

Den palliativa avdelningen på Falkenbergs sjukhus kommer troligen inte att kunna drivas som läget ser ut i dag. Chefen för Hallands sjukhus Anders Sätterberg säger att han är tveksam till att det kommer gå att ha kvar vårdplatserna.

-- Med de förutsättningar vi har i dag så har vi svårt att uppfylla de rutinkrav som man ställt från Socialstyrelsen. Det gör att jag ser att möjligheterna att nyttja platserna i Falkenberg är begränsade, säger tillförordnade sjukhuschefen Anders Sätterberg.


I onsdags berättade vi att den palliativa avdelningen, alltså för vård i livets slutskede, i Falkenberg stängs ner för att personalen istället flyttas till akuten i Varberg. Stängningen är en tillfällig lösning, men nu säger alltså sjukhuschefen att han tror att det kommer att bli svårt att ha kvar den palliativa avdelningen i Falkenberg i framtiden.

Avdelningen saknar nämligen läkare alla de tider som Socialstyrelsen kräver det. Och det finns inga direkta planer på att sätta in fler läkare, säger Anders Sätterberg:

-- Vi har inte gått in i den typen av diskussioner, utan vad vi gör nu är att vi tar fram ett underlag för hur den palliativa vården i Halland ska se ut. Och i det sammanhanget får de frågorna tas upp. Den utredningen hoppas vi ska kunna vara klar om några veckor.


Flera sjukvårdspolitiker i regionen har reagerat på hur beslutet att flytta personal tagits utanför politiken. Bland annat Lise-Lotte Bensköld Olsson, socialdemokratiskt regionråd är en av de som är upprörda över hanteringen och anser att politikerna borde varit mer inblandade.

Men sjukhuschefen Anders Sätterberg anser att beslutet inte är politiskt och tycker inte att ledningen kört över politikerna på något sätt:

– Jag har faktiskt lite svårt att förstå det eftersom jag tycker att det är ett klart och tydligt verksamhetsbeslut i det korta perspektivet.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se