Region Halland

Hjärtinfarkter behandlas sämre på helgerna

1:35 min

Hjärtsjukvården i Halland är inte jämlik och dessutom får patienter med hjärtinfarkt inte alltid behandling så snabbt som de riktlinjerna säger. Det konstaterar Hjärt- och lungsjukas riksförbund.


Förbundet stöder sig bland annat på en färsk revisionsrapport och i kväll, torsdag, ska de träffa sjukvårdspolitiker i Falkenberg för samtal kring hur hjärtsjukvården kan förbättras i Halland.


Sådana här samtal är en stående del
i Hjärt- och lungsjukas nationella projekt "Hjärtemånaden", som nu är inne på sitt femte år. Projektledare Pär Hommerberg tror också att just förbundets påtryckningar vid motsvarande samtal förra året kan ha bidragit till att hjärtsjukvården i Halland nu blivit granskad i form av en revision.

– Jag tycker att det ska bli spännande att få höra politikernas syn på den här rapporten. Bland annat styrningen får en hel del kritik faktiskt, framför allt så pekar man på att vården är ojämlik och att vården i Varberg och i Halmstad skiljer sig åt väldigt mycket, säger han.


Ett annat dilemma som tas upp
av revisorerna är att sjukhuset i Halmstad bara ger kärlutvidgande så kallad ballongutvidgning från måndag till fredag. Under helgen transporteras i stället patienterna till Lund och Göteborg för sådan behandling, vilket leder till att vissa inte får den lika snabbt.


Pär Hommerberg tycker därför att politikerna borde se till att förbättra bemanningen på sjukhuset i Halmstad så att man kan använda sin egen utrustning även på helgerna.

– Tittar man på siffror i "Öppna jämförelser" så kan man se att när det gäller dödlighet 28 dagar efter en hjärtinfarkt så ligger Halland väldigt långt ner. De siffrorna skulle naturligtvis bli betydligt bättre, menar han.


Så färre hallänningar skulle dö, förmodligen?

– Så kan man formulera sig, instämmer Pär Hommerberg. 


David Spånberger

david.spanberger@sverigesradio.se