Varberg

"Stoppa utvisningen av våra skolkamrater"

1:33 min

 Ett hundratal personer hade samlats för att hålla en manifestation för en familj från Kosovo som efter fyra år i Sverige nu ska utvisas.

"Stoppa utvisningen av våra fina skolkamrater" stod det på plakat på Varbergs torg i torsdags eftermiddag.

Tre av de fyra barnen i familjen går på Peder Skrivares Gymnasieskola och där har reaktionerna varit starka mot beslutet. En som har engagerat sig i frågan och är en av initiativtagarna till manifestationen är läraren Anna Svalin.

– De har sitt liv, sin framtid här. De har sin identitet här nu, inte i Kosovo längre. De har inte varit där på många år och de har ingen där, de har ingenting att komma tillbaka till. Det är inte hemma för dem, detta är hemma för dem. Dessutom är de båda äldre tjejerna ute på praktik och båda har erbjudits jobb i sommar. De har en lysande karriär kan man säga och så kommer detta beslutet som ett klubbslag i huvudet på alla, säger läraren Anna Svalin.


Bakgrunden till utvisningsbeslutet
är att mamman i familjen ska ha ingått ett skenäktenskap för att få stanna i Sverige. Det är skäl till att hon nu utvisas menar migrationsverket och säger samtidigt att det då inte finns någon anledning för barnen att stanna kvar.

Beslutet är överklagat till migrationsdomstolen, men även där har det blivit avslag. Nu ligger överklagan hos Migrationsöverdomstolen, så vad som händer familjen är ännu oklart.

Donjeta är äldst i syskonskaran och skulle ha tagit examen till sommaren, och hon är orolig för sin framtid.

– Man funderar på vad som kommer hända. Jag har ingen utbildning, så det är väldigt svårt att göra någonting, säger Donjeta.


Vad tycker du om att det har anordnats en demonstration för er?

– Det känns väldigt bra att det är så många som stödjer oss och det betyder jättemycket för mig. Det är verkligen det bästa som finns att se att det är så många som engagerar sig, säger Donjeta.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se