1 av 2
Industrierna och grossisterna har det gemensamt att de kan tänkas köpa in kött från utlandet. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix.
2 av 2
Patrik Eriksson Giehler är chef för livsmedelsavdelningen på Halmstad kommun. Foto: David Spånberger / Sveriges radio.
Halmstad

Utländskt kött ska granskas

1:12 min

Eventuellt köttfusk ska nu upptäckas i Halmstad. Med anledning av skandalen i Europa så har livsmedelsavdelningen på Halmstad kommun inlett en kontroll av ett 5-tal industrier och ett 10-tal grossister i kommunen.


Industrierna och grossisterna har det gemensamt att de kan tänkas köpa in kött från utlandet. Patrik Eriksson Giehler, som är chef för livsmedelsavdelningen, tycker det är viktigt att de gör en sådan här kontroll, även om han inte direkt anar oråd.

– Jag tror inte vi kommer hitta något negativt resultat, men vi gör det här för att våran roll är konsumentens bästa och vi gör det här för att visa att vi tar detta på allvar i Halmstad, säger han.


Hur viktigt är det att kolla upp sådant här, tycker du?

– Det är jätteviktigt att konsumenten inte blir lurad. Står det i innehållsförteckningen att man ska få oxkött om man köper en färdig produkt, så ska det vara oxkött och inget annat, exemplifierar Giehler.


Det livsmedelsavdelningen kommer att göra i praktiken är i första hand att ringa runt till de berörda industrierna och grossisterna och fråga om de har någon import av kött från annat land.

– Har man det så begär vi att få in handelsdokumenten och sedan kommer vi att granska de dokumenten för att se mängder och varifrån de kommer, förklarar Giehler.


Vad skulle ni kunna upptäcka i ett dokument som gör att ni går vidare?

– Om vi upptäcker att en grossist köpt in kött som stämmer överrens med de tidpunkter då köttskandalen uppmärksammades och de olika batchnummer och så vidare, som kommit fram, så kommer vi att titta vidare på det och blanda in livsmedelsverket och kanske jordbruksverket.


David Spånberger

david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista