"Vi känner trycket ute i verksamheten", säger Magnus Oléni, tf verksamhetschef BUP i Halland. Foto: Sara Hector/ Sveriges Radio
Halland

Allt fler unga söker psykiatrisk vård

1:26 min

Aldrig förr har så många barn och unga sökt hjälp hos BUP i Halland. På tre år har antalet patienter ökat med 20 procent.

Det innebär att BUP på ett år har kontakt med 8 procent av alla barn och unga mellan 7-17 år i Halland.

Magnus Oléni är tillförordnad verksamhetschef på BUP Halland och säger att detta avspeglas ute i organisationen, bland medarbetarna:

– De trycket personalen känner blir ytterligare en bekräftelse av den här ökningen.


Magnus Oléni tror att patientökningen har flera orsaker, bland annat att barn och unga har en tuffare tillvaro idag än för bara några år sedan.

– Man vet ju att de allvarliga psykiska sjukdomarna inte ökar, medan ohälsan i stort ökar. Och orsaken till det, som vi ser väldigt många exempel på, är att trycket är stort på dagens unga - i skolan, att man måste förverkliga sig själva. Och på det ska de vara tillgängliga dygnet runt med mobilen på på natten och att man slarvar med sömnen, säger han.


Ytterligare en orsak bakom ökningen är att det inte längre anses stigmatiserande att söka psykiatrisk vård, tror Magnus Oléni:

– Man har en mer positiv syn på vårt jobb och vet att vi gör skillnad i många, många fall.


Sara Hector

sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista