Blommande snödroppar i en privatträdgård i Malmö redan i januari 2013. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Halland

Forskare letar vårtecken i Halland

1:47 min

Att ha koll på vårtecken och andra förändringar i naturen är något som också forskarna är intresserade av. På SLU, Sveriges Lanbruksuniversitet, vill man ta hjälp av allmänheten, särskilt då i Halland, för att bland annat studera klimatförändringarna i den svenska naturen.

Ola Langvall på SLU är projektledare:

– Vi vill att folk ska titta på växterna och se hur dom blommar och när löven slår ut och när frukterna mognar och höstlven färgas röda, alltså tidpunkten när detta händer på den plats man befinner sig, säger Ola Langvall.

Alla observationer som görs, på våren eller vid andra årstider, ställs samman av forskarna vid SLU.

– Vi håller på att titta på om vi har effkter på växterna när det gäller klimatförändringar. Eftersom vi har ett väldigt fint datamaterial av samma slag som samlades in på 1800-talets slut och början på 1900-talet så kan vi jämföra med en tid före industrialismen och se om vi faktiskt har fått förändringar genom att vi tittar på samma fenomen i dag, säger Ola Langvall, som gärna vill ha in observationer från just Halland:

–  Halland är extra intressant eftersom vi har mycket fina data därifrån. Det är många ställen i Halland som har rapporterat under en lång tidsperiod, uppåt 20-30 år runt 1900-talets början och det är väldigt värdefullt.

Har ni redan i dag privatpersoner som är ute och för er räkning tittar på vad som händer i naturen?

-- Ja, vi har en hel del personer som hjälper oss, uppåt ett par, tre hundra i hela landet. Men vi behöver förtäta så att vi får rapporter från många fler ställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista