Allt fler unga söker psykiatrisk vård. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Halland

"Situationen ohållbar" för BUP

1:32 min

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Halland har svårt att klara den nationella vårdgarantin på max 30 dagars väntetid på behandling.

Det är följden av att allt fler unga söker hjälp hos BUP. På tre år har antalet unga patienter ökat med 20 procent här i länet.

I längden är situationen ohållbar, säger biträdande verksamhetschefen för BUP, Magnus Oléni:

– Detta är en ökning som vi i längden inte klarar av, och vi ser ju att vi har svårt att klara den nationella vårdgarantins krav på att starta behandling och utredning 30 dagar efter ett första besök


Magnus Oleni beskriver situationen på BUP i Halland som en blåsa som blir allt större och riskerar att spricka.

   Nu anser han att andra vårdgivare måste ta ett större ansvaroch att fler unga måste förmås att vända sig till skolkuratorer och vårdcentraler i första hand. Att BUP har kontakt med åtta procent av alla barn och unga i Halland anser han är en för hög siffra.

– En bättre elevvård och ett större omhändertagande inom närsjukvården skulle förbättra BUP:s situation, säger Magnus Oléni.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista