Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VARBERG

Han väntar på att få läsa svenska

"Jag vill lära mig svenska nu!"
1:43 min
Yahia Alkam vill börja läsa svenska för invandare nu när han har fått uppehållstillstånd. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

När kommuner inte kan ordna bostad åt flyktingar så tvingas de gå sysslolösa på förläggningar som den i Himle, i stället för att kunna läsa svenska för invandrare medan de väntar.

-- Det är mer än förfärligt att de ska bli kvar där. Det betyder ju att de inte blir kommunplacerade, och det betyder i sin tur att de inte får starta sin svenskundervisning. Det är ett stort slöseri med humankapital, säger Birgitta Elfström som är jurist och engagerad i flyktingars situation.


Hon har träffat
familjer som haft uppehållstillstånd sedan i oktober men fortfarande inte fått bostad och därför inte heller får gå på svenska för invandrare.

Yahia Alkam från Syrien fick permanent uppehållstillstånd i december men är fortfarande kvar på förläggningen i Himle. Han skulle gärna läsa svenska medan han väntar.

– Vi vill lära oss svenska nu, säger han.


Men det är först
när man har fått en bostad, och därmed en kommunplacering, som kommunen måste se till att flyktingen får undervisning i svenska för invandrare.

Annelie Westling på Varbergs kommun säger att det inte finns några planer på att ordna undervisning för dem som bor kvar på förläggningen i Himle, eftersom långtifrån alla de ska bo i Varberg.


Den palestinske syriern
Helmi Abbas är också otålig över att tvingas stanna på Himle fastän han fått uppehållstillstånd.

– Jag kan inte gå i skolan, jag kan inte åka in till stan. Jag bara går här och väntar i det här rummet. Men jag vill lära mig svenska.


Flaskhalsen är alltså
bostäder: först bostad – sedan svenska för invandrare. I Varberg funderar kommunalrådet Jörgen Warborn (M) på om man behöver sätta undan fler kommunala lägenheter till flyktingar och andra förturer.

– Jo, det är ett sätt att angripa det, det andra sättet är att diskutera med privata fastighetsägare om de kan vara med och bidra, säger Warborn.

Hör hela intervjun med kommunalrådet

Hur många lägenheter är rimligt att sätta av för flyktingar om Varberg ska öka sin flyktingmottagning? Hör intervjun ur Puls med kommunstyrelsens ordförande Jörgen Warborn (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".