Norra Halland. Foto: Sveriges Radio
Kungsbacka

Hör historien om en ovanlig tidning

En legend som gått ur tiden
35 min

Vi berättar historien om en legendarisk tidningsledare och en ovanlig tidningsort. Det handlar om Kungsbacka, tidningen Norra Halland och tidningsmannen Karl Arvid Andersson.

Karl Arvid Andersson avled nyligen. Han bevarade sin Norra Halland självständig i decennier när resten av Sveriges oberoende tidningar slogs samman och lades ned.

Den här historien utspelar sig i Kungsbacka – en stad med något så gammeldags som två rätt jämstarka tidningsföretag med olika ägare som konkurrerar om läsare, annonsörer – och inte minst de lokala nyheterna.


Karl Arvid Andersson vägrade konsekvent att förnya tidningen Norra Halland men just därför kom den att överleva många av sina konkurrenter och hela vägen in i vår tid.

Nu, några veckor efter Karl Arvid Anderssons död, kämpar tidningen ägare och personal med att skapa något självständigt från det han lämnade efter sig. Att göra den ovanliga tidningen vanlig igen.

Arvid Hallberg besökte tidningsmuseet Norra Halland. Hör hans berättelse som sändes i Sveriges Radio Medierna.


Medierna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".