Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Skarp kritik mot vindkraftsplaner

Publicerat måndag 4 mars 2013 kl 17.44
"Det är natur som man måste skydda"
(1:54 min)
1 av 3
Vindkraftplan Hallandsås (lila fläcken)
2 av 3
Naturskyddsföreningens ordförande i Halland, Tommie Fagerberg. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio.
3 av 3
Vindskraftplan Mästockafältet (lila) samt Skottarev och Stora Middelgrund (rosa).

Ett nytt förslag från energimyndigheten om vilka områden som ska klassas som riksintressanta för vindkraft har tagits emot med bestörtning i Halland.

Känsliga naturreservat och Natura 2000-områden finns med, som Mästockafältet och Hallandsås norra sluttning. På listan finns också två områden till havs – Skottarevet och Stora Middelgrund.

Remisstiden gick ut i fredags och de som yttrat sig från Halland är starkt kritiska. Bland dem finns Laholms kommun som inom sina gränser får båda de landområden i Halland som energimyndigheten föreslår som riksintressanta – alltså bland de bäst lämpade i landet – för vindkraftsparker.

Med förvåning, skriver kommunen i sitt yttrande, noterar man att energimyndigheten valt områden som redan är klassat som riksintressanta – fast för helt andra saker än vindkraft. Det gäller både det stora området runt Mästockafältet och Hallandsås norrsluttning.

– Det är faktiskt nästan alla riksintressen som man kan ha. Dessutom vet vi att det är inflygningsstråk för Ängelholms flygplats, säger Laholm kommuns planeringssekreterare Karl-Axel Jansson.

Också Naturskyddsföreningen har yttrat sig mot energimyndighetens planförslag.

– Mästockafältet är glest bebyggt med väldigt fin natur och höga naturvärden både vad gäller fauna och flora. Det är dessutom ett kungsörnsrevir. När det gäller Hallandsåsen har vi på norrsluttningen väldigt fina bokskogsreservat. Det är en natur som man måste skydda på olika sätt, säger Tommie Fagerberg, ordförande för Naturskyddsföreningens Hallandsavdelning.

Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".