1 av 2
Anna Sundqvist hoppas att inte bara Vilgot utan även framtida barn kan födas i Varberg. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
2 av 2
Karin Möller, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Halland. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Halland

Ett BB kan försvinna från Halland

"Förlossningsvård kräver mycket resurser"
0:56 min

Endast en akutmottagning och en förlossningsavdelning i Halland. Det föreslår utredare inom sjukvården är ett nödvändigt scenario för att spara pengar inom sjukvården i Halland.

Tjänstemännen lämnade på tisdagen över rapporten till sjukvårdspolitikerna i regionen som nu ska bestämma vad man ska göra.


Grunden i rapporten är att det är för dyrt att ha två större sjukhus i regionen med liknande verksamhet. Man vill istället göra dem olika, mer planerad vård på ena sjukhuset och mer akut på andra. En del i detta är att lägga ner en förlossningsavdelning och på sikt lägga ner en akutmottagning. Man vill inte säga något om vilket sjukhus som ska bli utan avdelningarna.

– Förlossningsvård är väldigt resurskrävande. Och vi har inte mer än tio förlossningar per dygn i Halland, så det skulle kunna koncentreras till ett ställe, säger Karin Möller, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Halland.


Trots de stora förändringarna som utredarna föreslår kan man ändå inte komma upp i de summor man måste spara för att sjukvårdens ekonomi ska hamna i balans. Utredarna bedömmer att om akuten och förlossning endast finns på ett sjukhus.

Det första scenariot, A, har två akutsjukhus och två förlossningsenheter. Planerad vård inom opererande specialiteter är samlad på ena sjukhuset. Det andra har ett brett utbud av akut slutenvård.

Småbarnsföräldrar bekymrade

Hör två föräldrar i Varberg som tycker att det behövs förlossning både i Varberg och Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".