1 av 2
Zoran Popovic och Anika Elfström. Foto: David Spånberger / Sveriges Radio.
2 av 2
Frivillige Thomas och deltagaren Patrik.
Halmstad

Deras isolering bröts – av "Clavis"

"Satt ensam hemma framför teven"
1:37 min

Fantastiskt – så beskrivs utfallet av EU-projektet Clavis i Halmstad. Runt 300 personer med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning har fått stöd genom projektet, och det är betydligt fler än vad kommunen hade räknat med.


Anika Elfström och Zoran Popovic, som båda drabbats av utmattningsdepression är två av de som har deltagit i olika aktiviteter inom projektet.


Som sjukskriven hade Zoran blivit ganska isolerad, och när han började att gå på Clavis föreläsningar, så var det inte helt enkelt.

– När det var slut så gick jag bara hem. Jag stannade inte kvar på kaffe eller så. Men det gör jag nu, berättar han.


Han förklarar att vändningen kom när han hade gått några kurser.

– Jag har öppnat mig mer, säger han.


Anika Elfström har också gått på föreläsningar, men framför allt fått ägna sig åt kreativa aktiviteter som hon tycker om: foto, skrivning och sång. Hon är nu med i en musikgrupp som till och med gett ut en egen skiva. Och hon tycker att hon har blivit hjälpt mot en bättre självkänsla och ett bättra självförtroende.

– Och sedan det här viktiga som man förlorar när man inte arbetar längre, att känna sig behövd, att tillhöra något, förklarar hon.


Zoran har dessutom fått en praktikplats där han jobbar två dagar i veckan, vilket han känner är lagom för honom i nuläget.

– Utan Clavis hade jag aldrig fått den här praktikplatsen, jag hade inte gått de här kurserna, jag hade nog fortfarande suttit hemma ensam för det mesta, framför teven, konstaterar han.


Clavis-projektet har nu pågått i tre år och i veckan hölls en slutkonferens, men extra medel har beviljats så att man kan fortsätta året ut.


Och även därefter ser det ut att bli någon form av fortsättning på den här formen av stödaktiviteter för personer med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning. Socialchefen Hans-Jörgen Wahlhed är nämligen väldigt nöjd med resultatet och menar att sådan här verksamhet behövs i Halmstad.

– Det har fallit fantastiskt väl ut. Vi har nått betydligt fler personer än vi räknade med. Och vi har öppnat upp för en delaktighet från personer som tidigare inte haft de möjligheterna och jag kan inte föreställa mig att vi skulle stänga den möjligheten igen, säger han.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".