Idag startar rättegången i Skaraborgs tingsrätt. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Halland

Rättegångsstart mot John Blund-ligan

Rådman:"Det största mål jag haft"
1:40 min

Idag inleds rättegången mot John Blundligan eller Borrligan som den också kallats, där en 36-åring misstänks för 79 inbrott eller inbrottsförsök – flera av dem i Sjuhärad. 80 vittnen ska höras.

Tingsrätten har tagit in extrapersonal för att klara förhandlingen utöver den vanliga ruljansen. För rådmannen Magnus Patriksson blir det en prövning

– Det är det största målet jag haft alla kategorier och även det största målet hittills sedan Skaraborgs tingsrätt bildades, säger rådmannen Magnus Patriksson.


Tingsrätten har avsatt 19 dagar för målet.

– Jag hoppas vi ska klara oss inom tidsramen, men osvuret är bäst, säger Patriksson.

Den 36-årige mannen från Albanien som varit kringresande i brott åtalas för 55 inbrott, 24 inbrottsförsök och tre fall av bedrägeri.

Vid flera av inbrotten har han enligt åtalet haft hjälp av en 36-årig Skaraborgare.


Under deras brottsturné i landet fick de i media namnet Borrligan eller John Blund ligan - många av de 80 drabbade låg ovetandes och sov när ligan borarde hål i fönsterkarmar och haspade upp fönsterhakar för att ta sig in i deras bostäder.

Men alla de som kanske fick sin trygghet naggad i kanten kommer inte möta de åtalade öga mot öga - av praktiska skäl kommer förhören med målsägandena göras via telefon.

– Eftersom det är ett stort mål har vi haft svårt att beräkna exakta tider när målsäganden ska ringas upp för att höras, men när vårt kansli varit i kontakt med dem så märker vi att många är motiverade och vill höras.


Den känsla man får när man hör ett brottsoffer, hur fungerar det via telefon?

– Det är klart att det inte blir detsamma som när personen sitter i rättssalen och man kan avläsa reaktioner. Det är självklart en skillnad men här handlar det ju om 80 personer, säger rådmannen Magnus Patriksson.

Om Tingsätten håller schemat för det här omfattande brottsmålet så kommer åklagaren och försvaret hålla sina slutpläderingar den 10:e april


P4 Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".