Foto: Ulla Öhman
Halmstad

Veto mot vindkraft i Skedala-Enslöv

Kommunen: "Vi kommer använda vårt veto"
1:34 min

Halmstads kommun kommer att använda sitt veto och säga nej till ansökan från Stena Renewable Energy AB om att få sätta upp vindkrafterk öster om Åled och nordost om Skedala. Femklövern och Socialdemokraterna är överens.

Anledningen är att 13 av de 14 planerade vindkraftverken ligger inom det inflygningsstråk som Förvarsmakten använder för att komma till Mästocka. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Med det underlag som finns tillgängligt, så finns det inget annat rimligt ställningstagande från kommunens sida än att konstatera att etableringen inte är möjlig och att vi kommer att använda vårt veto, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M).


– När Försvarsmakten redovisat sina hinderfria områden för flygsäkerhet gjorde vi bedömningen att det inte var rimligt att gå vidare med ansökan, säger Anders Rosén (S), andre vice ordrörande i kommunstyrelsen.


Trots att det är länsstyrelsen
som hanterar ansökningar om vindkraftsetableringar har berörda kommuner veto, och därför blir det nu ingen vindkraft i Skedala-Enslöv.

Vindkraftverken skulle enligt planerna ha kunnat producera elenergi motsvarande vad 28 000 hushåll förbrukar.

Lisa Mattsson
lisa.mattsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".