Foto: Sveriges Radio Halland
Halland

"Varberg bäst som sjukhus"

"Kungsbackaborna åker annars till Göteborg"
1:43 min

Om bara det ena av Hallands båda sjukhus ska ha akutmottagning och förlossning i framtiden så måste det rimligen bli Varberg. Det menar Tommy Rydfeldt, som är regionpolitiker från Kungsbacka  apropå  förslaget att spara pengar.

– Om Varberg förlorar akutvården så kommer Kungsbackaborna att åka till Göteborg i stället. Det blir dyrt för Region Halland och därför bör Varberg bli kvar som akutsjukhus, tycker Tommy Rydfeldt (FP) som är  ordförande för Region Hallands närsjukvård.

– Jag har lite svårt att  se att om vi bara ska ha ett  akutsjukhus att  det skulle kunna bli något annat än Varberg, med tanke på hur Halland ser ut demografiskt och geografiskt. Kungsbacka är en expansiv kommun, och att man skulle åka 12-13 mil till BB eller för akutvård när det finns sjukhus på 20 minuters avstånd i Göteborg. Det tror jag inte på, utan då får man räkna in att en stor del av Kungsbackabor kommer att  åka norrut när det gäller akutvård och att föda barn.


Visserligen har invånarna i Kungsbacka närmare till sjukhusen i Göteborg än de har till Varberg, men många åker ändå till Varberg menar Tommy Rydfeldt, inte minst för att föda barn. Om Varberg lägger ner förlossningen och kanske även akutsjukvården så kommer fler nordhallänningar att söka vård i Göteborg. D får Region Halland betala för och då blir inte besparingen så stor som det var tänkt, tror han.

– Det finns en stor risk för det.


Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se


Men är inte detta ett typiskt Kungsbackaperspektiv?

– Jag tror att det är svårt att gå ut på stan och säga att du måste åka 13 mil. Tror inte det finns en Kungsbackabo som ställer upp på det.

I sista änden kan det bli en skattehöjning men det är inte Tommy Rydfeldts förstahandsval

– Vi måste visa skattebetalarna att vi använder pengarna på bästa möjliga sätt.


Tror du hallänningarna skulle vara beredda att betala lite mera skatt för att få behålla två akutsjukhus?

– Det kräver att de vet att vi vet att skattepengarna används rätt, och det är en genomgång vi måste göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".