Tove Lind, orienterare, Bosse Persson, OK Lindena, banläggaren Björn Johansson, Maja-Lisa Hansson, tävlingsledare. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Orientering

Våren startar med Hallandspremiären

Bosse Persson: "Det är som en kick-off"
1:31 min

I helgen är det dags för Hallandspremiären, första orienteringstävlingen för säsongen. Ända sedan 1970 har tävlingen arrangerats i ur och skur – utom några år då det varit alldeles för mycket snö.

I morgon drar tävlingen igång med Kattegattnatt i Skummeslövsstrand, på lördag blir det medeldistans på Nyårsåsen utanför Halmstad och på söndag är det långdistans på samma ställe. Och sammanlagt väntas 2 000 löpare delta.

– Folk vill komma ut, de har tränat under vintern, så då samlas många elitlöpare och motionärer i det vackra Halland, säger Bosse Persson från OK Lindena.

Lite som en orienterings-kick-off?

– Jajemen, perfekt beskrivning. Kick-off!

Hur stort är intresset för orientering nuförtiden?

– Vi har det inte så lätt, men så är det med många sporter. En del småklubbar har fått gå ihop med varandra, men annars ser vi ljust på framtiden. Och vi är med på teknikutvecklingen, till exempel nu i helgen har vi en del kontroller som är radiosända så att anhöriga som är i målområden kan se på storbildsskärm när de är ute och stämplar på banan, säger Bosse Persson.

Orienteraren Tove Lind är 14 år och hon ser många fördelar med att kunna orientera, även utanför tävlingar.

– Man bygger upp lokalsinnet och registrerar på ett annat sätt vad man har gått förbi. Om man är ute med kompisar på okänd mark så hittar man lättare tillbaka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".