1 av 2
Ehec är en magbakterie som sprids från djur till människor eller via livsmedel. Foto: Scanpix
2 av 2
Smittskyddsläkare Mats Erntell. Foto: SR Halland, arkiv.
Halland

Ehec har fortsatt grepp om Halland

"Smittkällan finns troligtvis inte här"
1:36 min

Den otäcka magbakterien ehec fortsätter att ha ett fäste i Halland. Här i länet var antalet fall av smittan näst flest i landet per invånare, under 2012. Smittskyddsläkaren Mats Erntell tror dock inte att källan till smittan finns i länet.

Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland, säger att det inte finns något tydligt svar på varför just så många hallänningar smittas, men att mycket talar mot att smittkällan finns i Halland:

– Vi har inte alls samma typ av sammanhållen smitta längre, utan det är många olika typer av bakterien. Och det talar emot att smittan skulle vara i miljön i Halland, utan snarare att hallänningarna är mer försiktiga och har bättre hygien och bättre handhygien efter kontakt med djur.


   Han menar att det snarare är troligt att i de fall som fanns under 2012, hade smittan kommit till Halland från andra delar av landet.


Halland har länge legat högt i antal fall av ehec och även under 2012 låg vi i topp, näst flest fall i landet, per invånare. 34 personer diagnostiserades med ehec i länet, 17 av dem hade smittats i Sverige.

   Ehec är en magbakterie som kan smittas från djur till människa och via livsmedel. Den kan ge blodig diarré och i vissa fall leda till komplikationer som gör att blodkropparna går sönder och att njurarna svullnar. Dödsfall i ehec förekommer. Men av de hallänningar som smittades under förra året var det ingen som fick såna komplikationer.


Under 2012 var fallen av ehec i Halland utspridda under året och de som smittades fick dessutom olika sorter av bakterien. Smittskyddsläkare Mats Erntell säger att dem båda faktorerna talar för att källan till smittan inte finns i Halland:

– Tidigare hade vi den berömda halländska ehec-stammen O157, men bara två fall av de hallänningar som smittades i Sverige under 2013 hade just den. Vi har heller inte kunnat visa att bakterier som smittade hallänningar under förra året finns i djurbesättningar i Halland på samma sätt som O157 gjorde.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Fakta: Ehec

  • En tarmbakterie som oftast drabbar barn och äldre, men kan drabba alla.
  • Kan leda till blodig diarré, njursvikt och dödsfall förekommer.
  • Sprids från djur till människor eller via livsmedel.

Antalet fall av ehec i Halland
(och Sverige)

2012: 34 (472)
2011: 30 (478)
2010: 17 (334) 
2009: 13 (228)
2008: 25 (304)
2007: 38 (263)

Källa: SMI, Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".