1 av 3
Marie Andersson från Kungsbackabygdens Centerkvinnor delar ut pris till Jannika Wirstad från Kungsbacka trädgårdsvänner. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
2 av 3
Ulla Kristina Wennergren och Jannika Wirstad i Kungsbacka trädgårdsvänner. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
3 av 3
Området kring Lillån som tidigare var fullt av övervuxna buskar. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio,
Kungsbacka

Prisas för ökad trygghet för kvinnor

"Kvinnor som gör saker för andra utan egen vinning"
1:35 min

Det blev Kungsbackas Trädgårdsvänner som i år fick ta emot Guldklövern, ett pris som delas ut av Kungsbackabygdens Centerkvinnor. Priset delas ut i samband med internationella kvinnodagen och uppmärksammar kvinnors ideella arbete. 

– Vi väljer att i Kungsbacka lyfta kvinnor som gör någonting speciellt för andra och som gör det ideellt. Det är kvinnor som gör saker som spelar roll för andra, utan att själva ha någon vinning utav det egentligen, säger Marie Andersson, ordförande för Kungsbackabygdens Centerkvinnor.

Årets Guldklöver går till Kungsbackas trädgårdsvänner. Varför?

– De skapar en otrolig gemenskap, och har även jobbat med det offentliga rummet i Kungsbacka. Det tycker vi är oerhört viktigt och där kommer det med kvinnor in, att man faktiskt gjort miljöer som blivit säkrare. Man har tagit bort buskage och ersatt det med blommor, säger Marie Andersson.

Årets pristagare får bland annat uppmärksamhet för sitt jobb vid området kring Lillån i centrala Kungsbacka. En plats där det tidigare fanns en del överväxta buskar men som i dag främst består av rabatter, vilket gör platsen mer öppen. Och det var en stolt Jannika Wirstad, ordförande för Kungsbackas Trädgårdsvänner, som tog emot priset.

– Det känns jätteroligt. Redan från början är vi ganska stolta över vad vi själva gör, men vi blir extra glada när det syns utåt, säger Jannika Wirstad.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".