Skylt på sjukhuset i Varberg. Foto: Karin Hartmann/Sveriges Radio
Halland

"Ett akutsjukhus löser inte problemet"

"Systemet går på knäna"
1:29 min

– Att bara ha ett istället för två akutsjukhus i Halland är inte lösningen på grundproblemet som sjukvården i länet dras med. Hallands läkarföreningen är kritisk till utredningen om att koncentrera akutvård och förlossning till ett ställe.

– Man verkar förutsätta att det fungerar redan som det är i dag.  Det vi ser är att systemet går på knäna.  Redan i dag får ju cancersjuka patienter byta avdelning 4-5 gånger under vårdtiden. Vi ser också att det är personalens hängivenhet och vilja att arbeta övertid, och ibland tyvärr ren tur som gör att systemet ändå fungerar och att fler patienter inte kommer till skada än vad de gör. Det stämmer inte överens med den här förutsättning som finns i utredningen att det finns utrymme för att skära ner mer, säger Anders Åkvist som är ordförande i Hallands läkarförening.

– Vi ser  att det här förslaget tar sikte på vilka hus som ska stå var, men det är fortfarande precis lika mycket vård som ska produceras.  Därmed så ser vi att det finns inte några stora besparingar att göra bara för att man flyttar patienterna mellan olika hus, säger Anders Åkvist.

-- Man får börja i helt andra änden i en utredning. Man bör kasta den här i papperskorgen och isåfall titta på något helt annat från politikernas sida och ta ansvar. För vill man spara på vården så måste man ge oss ett mindre omfattande uppdrag. Vi måste isåfall börja välja bort patienter som ska få vår hjälp och det är politikernas uppgift att tala om för oss vilka det ska vara isåfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".